Öfke,isteklerin doyurulmaması,istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan ihtiyaçlara verilen duygusal tepkidir. Hafif huzursuzluktan şiddete kadar değişebilen bir durumdur (spielberger).
Öfkemizin tetikleyicisi olan;
Korku
Takdir edilmeme
Kızgınlık
Reddedilme
Hayal kırıklığı
Aşağılanma
ve utanma gibi durumlar bizim öfkelenmemizde büyük etkenlerden sadece birkaçıdır. Öfke karşımıza her ne kadar şiddetli çıkmış olsa da gayet normal ve doğal bir duygudur. Aynı zaman da evrensel ve herkesin yaşadığı,kişiler arası iletişimi düzenleyen bir duygudur.Ancak öfkemizi kontrol etmeyi öğrenmeliyiz çünkü son derece yıkıcı ve tahrip gücü yüksek olan bir duygudur.
Öfkeyi tetikleyen dış durumlar ise;
Trafik yoğunluğu
Ertelenme
Gecikme vb durumlardır.
Bu durumlar bizim elimiz de olmayan ve bizden bağımsız bir şekilde tetikleyen durumlardır.
İç dünyamız da ise;
Hislerimiz
Düşüncelerimiz
Ruh halimiz
ve davranışlarımız tetikleyici durumlar arasındadır.
Herkes öfkelenebilir bu çaba gerektirmez,fakat bunu doğru zamanda,doğru kişiye ve doğru ölçüde yöneltmek gerekir ki bu hiçte kolay değildir. (Nicomachean, 1947)
Aristo bize bu alıntısında öfkenin doğal bir süreç olduğunu ancak bu sürecin nasıl işlemesi gerektiğini aksi taktir de bu duygunun t-yanlış sonuçlar doğurabileceğini söylemiştir. Öfkelendiğimiz zaman vücudumuzda bazı belirtiler oluşabiliyor ki bunlar; stres ve gerginlik,kalp atışının hızlanması,kan basıncının artması,hızlı nefes alma,adrenalin salgılanmasıdır.
Peki öfkeyle nasıl baş edebilir?
Öncelikle öfkenin kaynağına inmemiz ve orada çözmemiz gerekir. Öfke anın da sen dili(sen böylesin,şöylesin)’nden kaçınılmalı ve ben dili(ben bu davranışından,şu hareketinde hoşlanmıyorum)’ni kullanmamız gerekir.
Olumsuz düşüncelerimizi olumlu düşüncelerle değiştirmek
Derin nefes almak
Sistematik gevşeme
SAY(sakinleşme,alternatif düşünme,yöneltme)
Karşıdakinin düşüncelerini anlamaya çalışma
Espriden yararlanma
Psikolojik Danışman
İslam Beşer